Waarom regenwater afvoeren als je het kan gebruiken?
Regenwater is een fantastisch alternatief voor leidingwater voor toepassingen waar de waterkwaliteit minder belangrijk is. Toiletspoeling, je auto wassen, de stoep kuisen of tuin besproeien. Het wordt zelfs gebruikt voor de wasmachine.
Regenwater opvangen is goed voor het milieu en de bodem. Je beschermt namelijk onze waardevolle grondwater reserves. Regenwater is ook zacht water, waardoor je kan besparen op wasmiddel tegenover het gebruik van leidingwater. Het beperkt ook de belasting van de riool.
Daarnaast is het ook goed voor je drinkwaterfactuur. Je toilet doorspoelen verbruikt al snel 5 tot 10 liter water. Dat telt op. Jaarlijks is er zo’n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar. Afhankelijk van je dakoppervlakte is dat dus heel veel water, gratis en voor niks.
Regenwaterput verplicht in vlaanderen
Regenwaterrecuperatie is verplicht bij nieuwbouw en vernieuwbouw in vlaanderen. De vlaamse overheid verplicht een regenwaterput van 5.000 liter bij nieuwbouw en vernieuwbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m². Je moet daarnaast altijd een infiltratievoorziening plaatsen, tenzij je perceel kleiner is dan 2,5 are.
Regenwaterput plaatsen
Een regenwatertank plaatsen is eenvoudig maar vereist wel kort overleg. Een te kleine tank plaatsen is niet interessant omdat je de put te dikwijls moet bijvullen met kostbaar leidingwater. Ook de leidingen, overloop en pomp moeten bekeken worden. We moeten rekening houden met de bestaande situatie van je huis. Aanpassingen achteraf kosten je handevol tijd en geld.
ECS plaatst uw regenwaterinstallatie al vanaf € 750 excl. btw. Dat bedrag win je op termijn terug door je lagere drinkwaterfactuur. Die kan je namelijk dankzij je regenopvang systeem met de helft halveren.
Vraag de experts van ECS-Energie wat er nog allemaal mogelijk is met het hergebruik van regenwater.
Goedkoper, geen afvoeren aan de gevel, efficiënter, zuiverder: Geberit Pluvia.
Bijvulsystemen
In droge periodes kan je je regenwaterput bijvullen met drinkwater, maar specialisten raden automatische overschakeling naar leidingwater aan. Drink- en regenwater moeten immers strikt gescheiden blijven.
ECS-Energie heeft alle kennis en expertise in huis om u te informeren hoe op eenvoudige wijze de beste systemen te selecteren zonder buitensporige investeringen.