Ventilatie systemen bij nieuwbouwwoningen en renovaties

Om een gezond binnenklimaat te voorzien is een goede ventilatie belangrijk. Vandaag de dag zijn woningen zeer goed geïsoleerd met een verbeterde luchtdichtheid. De bouwschil is als het ware een thermische ballon geworden. Dat bevorderd echter niet de luchtkwaliteit. Omdat we nu zo goed isoleren en luchtdicht bouwen is een ventilatiesysteem daarom verplicht bij nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties.

Ventileren kan op verschillende manieren. Er zijn vier soorten ventilatiesystemen:
Ventilatiesysteem A
Via roosters in ramen en trekkende schouwschachten wordt er gezorgd voor een natuurlijke ventilatie van verse lucht met een natuurlijke luchttoevoer. Het voordeel is dat het werkt op natuurlijke wijze, maar het kan een koude tocht veroorzaken.
Ventilatiesysteem B
Dit systeem werkt met een natuurlijke toevoer van verse buitenlucht die geholpen wordt met een mechanisch ventilatiesysteem. Met ventilatoren met een motor wordt de buitenlucht naar binnen gezogen. De afvoer van verontreinigde lucht gaat via ventilatieroosters in ramen en deuren. Gezonde lucht wordt aangebracht via een mechanische toevoer, verontreinigde lucht wordt op de natuurlijke manier afgevoerd.
Ventilatiesysteem C
De werking van een systeem c is net omgekeerd als systeem b. De verse luchttoevoer gebeurd op een natuurlijke manier. De vervuilde lucht verdwijnt via een mechanische afvoer.
Ventilatiesysteem D

Systeem D wordt ook wel balansventilatie of mechanische ventilatie genoemd en is een volledig mechanisch ventilatiesysteem. Zowel de aangevoerde buitenlucht als de vervuilde binnenlucht worden via ventilatoren verplaatst.

Het bevat een warmtewisselaar dat de aangevoerde koude lucht opwarmt met de afvoer van vervuilde lucht. Het is een absolute must voor woningen met hoge isolatie normen die zo luchtdicht mogelijk gehouden worden.

Daarnaast bevat het reinigende luchtfilters die stof en insecten buitenhouden of een ionisatiefilter voor pollen, bacteriën, virussen en zelfs slechte geurtjes buiten te houden. Dit systeem vereist een grondige studie vooraf maar op termijn bespaart het het meeste geld en energie.

Ventilatie apparatuur

Een gratis
warmteverlies berekening
bij ECS-Energie?

Ventilatie apparaat

Bij een nieuwbouwwoningen, vernieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie is een ventilatiesysteem verplicht, maar ook bij het plaatsen van nieuwe ramen of deuren kan er best over nagedacht worden.

ECS-Energie installeert “slimme” ventilatiesystemen, die automatisch het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid regelen in huis. Wij ademen CO2 uit, wat in feite een niet-direct gevaarlijk gas is. Maar als je er te veel van binnenkrijgt, kun je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, aandachtsverlies… Daarenboven resulteert de aanwezigheid van vocht in huis vaak tot schimmels en andere vochtproblemen.

Een regelmatig onderhoud is belangrijk voor de goede werking van de ventilatie. Ook daarvoor kan je bij ECS-Energie terecht.

Wil u een ventilatiesysteem plaatsen, neem contact op voor een vrijblijvend prijsvoorstel.

Interesse? Neem contact op voor een kennismaking!

Checkbox(Vereist)
Max. bestandsgrootte: 256 MB.