Zonneboiler
Met een zonneboiler kan je je woning van warm water voorzien op basis van zonne-energie. Een zonneboiler bestaat uit drie basis onderdelen. De boiler zelf, een pomp met regelsysteem en de zonnecollectoren die je op je dak plaatst. Die collectoren warmen op door de zon. Vervolgens wordt hier water door gepompt waarmee je het water in je boiler opwarmt.
Zonneboilers werken op basis van zonlicht. Het is daarnaast een eindeloze en duurzame energiebron waar geen CO2 bij vrijkomt. Een gezin van 4 personen kan jaarlijks rekenen op een besparing van zo’n 180 m³ gas. Dat staat niet alleen gelijk met zo’n 370 kg CO2-uitstoot, dat is ook een substantieel deel van je energierekening, zeker met de huidige energieprijzen.
Een zonneboiler is daarom een duurzame vervanger van aardgas.
Werking
Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Het opgewarmde water in de buizen van de zonnecollector wordt verpompt en de warmte daarvan bewaard in een geïsoleerd voorraadvat: de boiler.
Wanneer de temperatuur in de collector hoger is dan in de boiler zet een regeleenheid de pomp aan. Daardoor wordt door het koude water van de boiler de zonnecollector gekoeld en wordt de boiler door het warme water van de zonnecollectoren verwarmd.
Na enige tijd, wanneer de zonnecollector en de boiler bijna dezelfde temperatuur hebben, schakelt de regeleenheid de pomp uit. Op deze manier staat er een hoeveelheid warmte beschikbaar om gebruikt te worden op het gewenste moment, al schijnt de zon zwak of helemaal niet.
Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo’n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de centrale verwarming. Bij toepassing van een thermosifonsysteem is geen pomp en geen regeling nodig.
Voordelen van een zonneboiler
- Je bespaart 12 à 16% op je energieverbruik. Op een maandelijkse gasrekening van €130 bespaar je zo al vlug €20.
- Je E-Peil scoort gemiddeld 5 punten beter (bij een nieuwbouwwoning).
- Het systeem werkt eenvoudig.
- In vlaanderen heb je hebt recht op premies bij verbouwingen.
Zonne-energie is onbeperkt beschikbaar. - Het verminderde gebruik van klassieke brandstoffen betekent verlaagde CO²-uitstoot.
Is een zonneboiler geschikt voor jou?
Of een zonneboiler gaat leiden tot een energiebesparing in jouw geval, hangt af van enkele parameters.
Eerst en vooral moet je een goed zicht hebben op je warmwaterverbruik. Dat gaat namelijk de inhoud van je boiler bepalen. Hoe groter je waterverbruik en dus je boiler, hoe meer collectoren er geplaatst moeten worden om die boiler naar behoren te verwarmen. Er moet dus goed gekeken worden of je genoeg ruimte hebt voor de nodige panelen.
Vervolgens is de plaatsing van de collectoren van cruciaal belang. Voor een hoger rendement staan ze best gericht naar het zuidwesten, zuiden of zuidoosten en best aan een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden. Je kan hiervan afwijken, maar best niet teveel. Daarnaast leg je ze best op plaatsen waar geen bomen of andere obstakels schaduw kunnen werpen op de panelen. Een schoorsteen die een schaduw werpt tijdens de piekuren kan al een serieuze invloed hebben op je rendement.
Daarnaast weegt een collector gevuld met water, toch al vlug 30 kg per m². Een volledige groep collectoren kan dus makkelijk 200 à 300 kg wegen. Het is dus belangrijk goed na te kijken of je dak geschikt is voor deze extra belasting.
Betrouwbare en vakbekwame installateurs zijn dus een must bij dit systeem. Bij ECS-energie werken we met een team specialisten die jouw specifiek geval onder de loep nemen. We zijn actief in de driehoek Mechelen, Leuven, Brusselse rand. Vraag een vrijblijvende offerte!